Cenová dostupnosť áut vzrástla, ich predajnosť však klesá

28.04.2013 Bratislava

Bratislava 28. apríla (TASR) – Cenová dostupnosť automobilov na Slovensku v uplynulom roku vzrástla. Ich predajnosť však aktuálne klesá, keďže nezamestnanosť zostáva vysoká a ekonomický rast je slabý. Vyplýva to z analýzy ČSOB.

Ceny nových automobilov takmer kontinuálne klesajú od roku 2004, a to v kombinácii s rastom nominálnych miezd. "To zvyšuje ich cenovú dostupnosť, ktorá bola podľa dostupných dát v uplynulom roku najlepšia v histórii," konštatuje hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš.

Kým v roku 1997 sme podľa neho museli na jedno malé auto pracovať 29,2 mesiaca, v roku 2012 to bolo už iba 11,6 mesiaca. Počas prvých dvoch mesiacov tohto roka zatiaľ ceny podľa štatistík klesajú a v porovnaní s koncom minulého roka sú nižšie o 2,6 %.

Napriek klesajúcim cenám si nový automobil môže dovoliť menší počet ľudí, keďže nezamestnanosť je najvyššia za posledných 9 rokov, upozorňuje Gábriš. Poukazujú na to aj čísla predajnosti automobilov. V marci bol počet zaregistrovaných nových osobných áut o takmer 11 % nižší ako pred rokom. Predajnosť klesá takmer na všetkých dôležitých trhoch EÚ, kde v marci zaznamenali medziročný pokles o 10,2 % a za celý prvý štvrťrok o 9,8 %.
 

Vyberte región